Açık Öğretim Okulları İş ve İşlemleri Genelge 2020/1

06.02.2020 413

Genel Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyetlerini yürüten Açık Öğretim Okullarının iş ve işlemleri ile ilgili hazırlanan 2020/1 Sayılı Genelge yürürlüğe girmiştir. Açık öğretim okulları hizmetlerinin daha kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi, iş ve işlemlerde birlikteliğin sağlanması amacıyla, aşağıda belirtilen açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.

İlgi yazıda belirtilen Genelge'nin birinci ve ikinci maddesi doğrultusunda irtibat büroları; açık öğretim okullarının resmî internet sitesindeki duyuruları ve Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yapılan bilgilendirmeleri günlük takip etmesi, duyurular ve sistem üzerinden gönderilen mesajlara göre işlemleri ivedilikle yerine getirmesi gerekmektedir. 

Açık öğretim okulları 2019-2020 eğitim öğretim yılı birinci dönem sonu sınavlarında  mezun olan öğrencilerin diplomalarının basılma ve irtibat bürolarına gönderme çalışmaları devam etmektedir. Diğer dönemlerde yapılacak olan sınavlar sonucunda mezun olacak öğrencilerin diplomaları ve diploma defterleri, merkez kullanıcıları tarafından sistem üzerinden basıma hazır hâle getirildiğinde, ilgili okulların resmî internet sitesinden ve Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden İlgi Genelgenin üçüncü maddesi kapsamında yapılacak işlemlerin hangi tarihten itibaren yapılabileceğiyle ilgili bilgilendirme yapılacaktır.

Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin diplomayla ilgili iş ve işlemleri; diplomaların sistem üzerinden basıma hazır hâle getirildiği dönemde, Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi üzerinde öğrencinin adresinin bulunduğu ilçede yetkilendirilen halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

 Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin diplomayla ilgili iş ve işlemleri; öğrencinin en son yüz yüze eğitim aldığı okul/kurum tarafından yapılacaktır. 

Açık Öğretim Ortaokulunu tamamlayan öğrencilere verilen tamamlama belgesi ile bu okuldan ayrılmak isteyen öğrencilere verilecek öğrenim durum belgesi (tasdikname), öğrencinin dosyasının bulunduğu kuruma bakılmaksızın başvuru yapılan halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından düzenlenecektir.

Açık öğretim okulları tarafından basılan ve öğrencilere dağıtılmak üzere koordinatör halk eğitimi merkezi müdürlüklerine gönderilen, öğrencilere teslim edilememiş diplomalar, söz konusu halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde kalacaktır. 

Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesi öğrencileri ile yüz yüze eğitim kurumları tarafından bildirilen Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin uzaktan eğitim derslerine ait kitap ihtiyaç talepleri, belirlenen tarihlerde halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından sisteme girilecektir. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin yüz yüze eğitim alan derslerinin kitap ihtiyaçları ise yüz yüze eğitim veren okullar tarafından belirlenecek ve kendi okullarında örgün eğitimde okuyan öğrenciler için kitap isteğinde bulundukları MEBBİS Kitap Seçim Modülü üzerinden, belirlenen tarihler arasında Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrenci sayıları da dâhil edilerek modüle girilecektir.

Açık öğretim okulları merkezi sistem sınavlarında, özel eğitim ihtiyacı olan ve sınav tedbiri uygulanmasını isteyen öğrencilerin sağlık raporlarını Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine (RAM) ulaştırmaları halinde, bu merkezler tarafından Mebbis RAM Modülüne, öğrencilerin durumlarına uygun gerekli sınav tedbirleriyle ilgili bilgi girişleri yapılacaktır. 

İlgi Genelge ile yüz yüze eğitim derslerinden yoğunlaştırılmış eğitim kapsamına alınan yeni gruplar için söz konusu eğitimlere 2020-2021 eğitim öğretim yılı birinci döneminden itibaren başlanacaktır. Konuyla ilgili hususlar, eğitim öğretim yılı başında ayrıca duyurulacaktır.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerine, ilgi Genelge kapsamında devamsızlık hariç başarısız olduğu yüz yüze eğitim ders/derslerinden  ek sınav yapılır. Bu sınavlar; eğitim öğretim yılı ikinci dönem yüz yüze eğitim derslerinin başladığı ilk hafta ve yüz yüze eğitim derslerinin bittiği tarihi takip eden iki hafta içinde yapılacaktır. 

Öğrencilik durumu "aktif, donuk, silik" olan öğrenciler, yüz yüze eğitim kurumlarına başvurmaları halinde, sınavların yapıldığı tarih itibarıyla son dönem dâhil olmak üzere geçmiş dönemlere ait başarısız olduğu bütün yüz yüze eğitim ders/derslerinden ek sınavlara girebilecektir. Öğrenciler, daha önce almadıkları veya devamsızlık nedeniyle başarısız oldukları derslerden kesinlikle bu sınavlara alınmayacaktır.  

Sınav sonuçları; sınavların bitiminden itibaren on iş günü içinde Açık Öğretim Liseleri Bilgi Yönetim Sistemine ek sınav olarak aktarılacaktır. Bu sınavlarla ilgili iş ve işlemler, örgün ortaöğretim kurumlarının sorumluluk sınavlarıyla ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilecektir. 

İl/İlçe millî eğitim müdürlükleri; ilgi Genelge'nin sekizinci maddesi kapsamında, açık öğretim okullarında kayıtlı olan, mecburi ortaöğretim çağı içerisindeki öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerinin takibine yönelik iş ve işlemler ile öğrenimini çeşitli nedenlerle tamamlayamayan, mecburi öğrenim çağı dışına çıkmış vatandaşlarımızın da yarım kalan eğitimlerini açık öğretim okulları aracılığıyla tamamlamasına yönelik faaliyetleri bu okulların kayıt dönemlerinde, irtibat bürolarıyla koordineli olarak yürütecektir.  Duyurulur.

 Açık Öğretim Okulları İş ve İşlemleri Genelge 2020/1